Jesienny krem dyniowo - pomidorowy

08:02


Sezon na dynię zaczęłam carbonarą dyniową, która niedawno pojawiła się na Instagramie. Była bardzo pyszna, a resztę pozostałej dyni wykorzystałam na krem. Kremy to chyba moja najbardziej ulubiona forma zupy i perfekcyjnie sprawdzają się jesienią. Rozgrzewają organizm, a aromat przypraw unosi się po całej kuchni. W przypadku kremu, na który przepis znajdziecie poniżej, były to czosnek i moja ulubiona w ostatnim czasie - gałka muszkatołowa. 


Przepis na krem dyniowo - pomidorowy (3/4 porcje)

Składniki:

0,6 kg dyni (nieobranej - ze skórą)
700 ml passaty pomidorowej
łyżka masła (Nie oliwa lub olej, ponieważ wtedy zupa będzie mniej kremowa.)
1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej (lub więcej jeśli wolicie ostrzejsze) Ja dodałam też sos chili.
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
łyżeczka cukru
gałka muszkatołowa 
główka czosnku
szklanka bulionu

Na kluseczki lane:
70 g sera feta
3 jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynię pokroić na mniejsze kawałki i oczyścić z pestek, a czosnek przekroić w poprzek. Na blaszce do pieczenia ułożyć dynię skórą do dołu oraz czosnek przeciętą częścią do góry. Piec 35-40 minut. Dynia ma być miękka, ale nic się nie stanie jeśli wyjmiemy ją wcześniej, ponieważ później i tak będzie gotowana.
W garnku rozpuścić masło i dodać wcześniej upieczony i oczyszczony z łusek czosnek oraz obraną ze skóry dynię. Po krótkim podsmażeniu dodać passatę i resztę przypraw. Aby krem był mniej gęsty dodać bulion. Po zagotowaniu całość zmiksować blenderem i gotować około 5 minut mieszając, żeby krem się nie przypalił.

W garnku obok zagotować posoloną wodę. W misce zmiażdżyć ser widelcem, dodać jajka oraz mąkę i całość mieszać energicznie, aby kluseczki były bardziej puszyste. Masę przelać do cienkiego lejka, który zatykamy palcem, aby nic nie przeciekło. Do zagotowanej wody wlewamy masę przez lejek okrężnymi ruchami rozdzielając ciasto łyżką. Po zagotowaniu kluseczek (nie trzymać ich więcej niż 1 lub 2 minuty w wodzie) przecedzić je i oblać zimną wodą, aby się nie sklejały.

Do miski lub do talerza nalewamy krem, nakładamy kluski, a całość posypujemy gałką muszkatołową dla smaku i dla ozdoby.



Smacznego!

Dajcie znać jak Wam wyszedł ten krem i czy oczywiście smakował! :)

Polecane

0 komentarze