Ciastka owsiane z masłem orzechowym

11:21

W sklepach mamy do wyboru wiele ciastek, które są niby owsiane, żytnie, pełnoziarniste, bogate w błonnik itp. Jednak wiadomo, że nie do końca tak jest, a nawet jeśli rzeczywiście są zdrowe, to ich cena jest raczej zawyżona. Więc dlaczego nie zrobić własnych ciastek i dodać do nich co nam się rzewnie podoba? Wyjdzie Wam to szybko, tanio i oczywiście smacznie. 

Ciastka owsiane z masłem orzechowym - wegańskie, bez rafinowanego cukru
Czas przygotowania: Do 40 minut, 10-14 ciasteczek


Składniki:
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1 zmiażdżony banan
2/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki masła orzechowego 
1/3 szklanki dowolnego syropu (Ja użyłam syropu z agawy i klonowego.)
1/4 szklanki dowolnego dodatku (orzechy, żurawina, rodzynki, chia, sezam) 
opcjonalnie - dowolna ilość cynamonu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik na 160 stopni. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Banana, syrop i masło orzechowe wymieszać łyżką lub mikserem. Dodać resztę składników i mieszać, aż wszystko się dobrze połączy. Z gotowej masy uformować równej wielkości kulki i rozłożyć je na papierze do pieczenia. Kulki zgnieść widelcem, aby wyglądały jak tradycyjne, wiejskie ciasteczka. Piec ok. 20 minut, aż do zarumienienia się. Wyjąć i zostawić do wystygnięcia.




Smacznego!
 


Polecane

0 komentarze