Sałatka na lato z awokado i z ryżem

08:23

Na obecne wszędzie upały idealne są sałatki. Nie obciążają układu pokarmowego. Nie rozgrzewają, a przy tym są szybkie w przygotowaniu. 
Niedawno została mi torebka ugotowanego ryżu i niechcący, próbując skombinować z niej coś do zjedzenia, wyszła naprawdę pyszna sałatka. Gwarantuję, że jest w pełni sycąca, a dzięki awokado dostarczy Wam zdrowych kwasów i tłuszczy.

Więcej o zdrowotnych właściwościach tego owocu przeczytacie TUTAJ.

Składniki (2-3 porcje):
100 gramów (1 torebka) ugotowanego ciemnego ryżu
1 dojrzałe awokado
2 duże pomidory
pół szklanki czarnych oliwek
świeża bazylia
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Wykonanie:
Ugotowany ryż rozkładamy na dole miski. Awokado obieramy, kroimy w kostki i dodajemy jako kolejną warstwę. Pomidory możemy wcześniej sparzyć i obrać ze skórki lub zostawić surowe. Kroimy je w średniej wielkości kawałki i dodajemy do sałatki. Na koniec kładziemy pokrojone oliwki i bazylię. Całość polewamy octem i oliwą oraz doprawiamy solą i pieprzem. 



Smacznego!

Polecane

2 komentarze

  1. Muszę kiedyś spróbować, ale jak dla mnie to bez awokado bo nie lubię :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej awokado można zastąpić, np. papryką lub ogórkiem. Chociaż wtedy sałatka będzie bardziej sucha ;)

      Usuń