Truskawki z kruszonką owsianą

11:23

Trwa sezon na truskawki, które są źródłem ważnych witamin oraz błonnika. Dlatego, chciałabym podzielić się z Wami prostym i zdrowym przepisem, który urozmaici ten owoc. Nie ma w nim odrobiny mąki, a biały cukier zastąpił brązowy.


 Składniki (4 porcje): 
1 kg truskawek
150 g płatków owsianych
90 g cukru trzcinowego
90 g masła
garść migdałów
zmielona gałka muszkatołowa


Przygotowanie:
Migdały posiekać. Płatki owsiane miksujemy blenderem. Tak otrzymaną mąkę owsianą ugniatamy z masłem i cukrem. Do masy dodajemy posiekane migdały i łyżeczkę mielonej gałki muszkatołowej. Wszystko jeszcze raz mieszamy.
Truskawki kroimy na ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy kruszonką
i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.


Taki deser możemy podawać także z lodami


Smacznego!

Polecane

2 komentarze