Szakszuka, czyli bałagan na patelni

12:11


Shakshouka (pol. szakszuka) jest daniem pochodzącym z kuchni tunezyjskiej, ale popularna jest także w Izraelu, Egipcie i Maroko. W dosłownym tłumaczeniu, słowo to oznacza "bałagan". I właściwie nim jest, ponieważ są to przede wszystkim jajka smażone na pomidorach, jednak można do nich dodać wszystko to, co zostało nam akurat w lodówce. Aby danie było bardziej treściwe dodaje się kiełbaski, najlepiej pikantne, ponieważ szakszuka najlepiej smakuje na ostro.


Składniki (2-3 porcje): 
3 jajka
2 duże pomidory
1 duża papryka
 średnia cebula czerwona
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
bazylia
papryka mielona ostra i słodka
oliwa z oliwek / olej kokosowy

Wykonanie:
Pomidory i paprykę kroimy w kostki. Wcześniej pomidory można sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę obieramy i kroimy w kostki. Na wyższej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i po chwili wyciskamy praską ząbki czosnku. W momencie, gdy składniki się podsmażą dodajemy paprykę. Kiedy lekko zmięknie dorzucamy pomidory i doprawiamy całość solą, pieprzem, papryką (w szczególności ostrą). Po zagotowaniu się całości, zmniejszamy ogień pod patelnią oraz wbijamy jajka w równej odległości. Posypujemy je solą oraz pieprzem i całość gotujemy na wolnym ogniu. Aby jajka bardziej się ścięły z wierzchu, przykrywamy je patelnią. 

Z tak gotowym daniem nie musimy się bawić w przekładanie porcji na talerze. Można powiedzieć, że nawet trzeba zjeść całość prosto z patelni, z dodatkiem ciemnego, ugrzanego pieczywa.

Szakszuka jest idealną potrawą na śniadanie. Jest bardzo rozgrzewająca, ale mimo wszechobecnych upałów z pewnością będzie smakowita!

Smacznego!

Polecane

2 komentarze

  1. Fajny pomysł, oczyścić lodówkę robiąc dobre danie, do którego da się dodać wszystko. Szybkie i bez większego myślenia przed zrobieniem.

    OdpowiedzUsuń