5 produktów spożywczych idealnych na śniadanie

07:18

Jest takie powiedzeni: "Śniadanie zjedz jak król, obiad jak książę a kolację jak żebrak". Muszę przyznać, że jest w tym dużo prawdy. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinno nam dostarczyć największą porcję energii ale nie obciążyć przy tym układu pokarmowego. Od rana nasz układ trawienny pracuje najwydajniej więc można zaszaleć i zjeść trochę więcej ale tego, co rzeczywiście da nam solidnego kopa i pobudzi nas do pracy.


Produktami, które bardzo dobrze spełniają tę rolę są:

  • Płatki owsiane / jaglane. Są dobrym źródłem błonnika, który wypełnia żołądek i sprawia, że dłużej odczuwamy sytość. Dodatkowo oczyszcza nasze jelita i pobudza ich perystaltykę. Płatki owsiane posiadają także dużą zawartość magnezu i żelaza, które zaliczają się do pierwiastków wspomagających odchudzanie oraz pozytywnie wpływających na pracę mózgu. Jeszcze jedną właściwością tego produktu jest utrzymywanie stałego stężenia glukozy we krwi. 
  • Jajka. To solidna dawka białka budującego mięśnie. Dostarczają witaminy A, która jest odpowiedzialna za lepszy wzrok i układ odpornościowy oraz witaminę D wspomagającą układ kostny i krążeniowy. Niestety nie powinny ich spożywać w dużych ilościach osoby
    z nadwyżką cholesterolu, ponieważ jajka są także jego źródłem. W racjonalnych ilościach nie jest on jednak szkodliwy.
  • Banany. Dzięki zawartości błonnika zapobiegają zaparciom i obniżają stężenie cholesterolu. Są solidną dawką węglowodanów, które przez długi czas dostarczają energię. Banany to źródło potasu, magnezu oraz co ciekawe - tryptofanu przekształcanego w serotoninę której niedobór skutkuje gorszym samopoczuciem, stanami depresyjnymi i bezsennością.
  • Biały ser - twaróg. To źródło aminokwasów, czyli białka oraz witaminy A i D. Aby zawarte
    w nim związki były w pełni i właściwie przyswajane przez organizm należy kupować twaróg
    z trochę wyższą zawartością tłuszczu. Biały ser nie jest wysokokaloryczny, wręcz jest polecany dla osób chcących zdrowo się odżywiać, ponieważ zapewnia uczucie sytości na dłużej.
  • Chleb razowy. Tutaj chyba nie trzeba za wiele mówić. Od dawna wiadomo, że ciemny chleb jest zdrowszy od jasnego. W tym przypadku najlepiej kiedy jest pieczony na zakwasie, który naturalnie przedłuża trwałość wypieków. Prawdziwy razowiec jest źródłem błonnika oraz cennych przeciwutleniaczy. Dodatkowa zawartość ziaren takich jak słonecznik, dynia lub siemię lniane w chlebie wzbogaca jego zdrowotne właściwości oraz walory smakowe :)



Przed śniadaniem zaleca się picie szklanki ciepłej wody, najlepiej z cytryną. Ja dodaję także miód aby napój był słodszy. Dzięki temu układ trawienny jest pobudzony i oczyszczony.
Innymi produktami wzbogacającymi nasz poranny posiłek są m.in.: amarantus, awokado, migdały, orzechy i owoce leśne.


A co Wy jecie na śniadanie? Co dostarcza Wam energii?
Czekam na Wasze komentarze!

Do następnego razu! ;)

Polecane

1 komentarze

  1. Bardzo dobrze opisane :) Ja staram się, aby każde śniadanie zawierało coś z węglowodanów, białka i tłuszczów, plus jakiś owoc. :)

    OdpowiedzUsuń