Co dobrego w jogurcie?

08:39

Jogurt z tureckiego ya-urt znaczy kwaśne mleko. Otrzymuje się go przez dodanie do mleka pasteryzowanego właściwych kultur bakterii. Jest szczególnie popularny w krajach bałkańskich, a przez niektórych uważany za czynnik zapewniający zdrowie i urodę tamtejszej ludności.





Ale czy mimo częstych spekulacji nad dobrymi właściwościami nabiału, wciąż warto włączać do swojej diety jogurt?

  • Zawartość wapnia. Jedna szklanka dostarczy nam aż 400 mg wapnia. Wiadomo, że wapń zapewnia nam mocne kości oraz jest korzystny dla osób borykających się z różnymi zmianami skórnymi. Badania wykazały, że osoby przyswajające wapń z produktów nabiałowych odnoszą lepsze skutki w odchudzaniu. 
  • Przywraca florę jelitową. Tworzą ją przyjazne nam bakterie. Nieprawidłowa flora jelitowa jest często przyczyną otyłości i nadwagi, ponieważ prowadzi do zaburzeń trawienia,
    a witaminy i składniki mineralne nie są właściwie przyswajane. Jogurt pomaga więc zwalczać wzdęcia, zaparcia oraz oczyszczać organizm.
  • Źródło kwasu linolowego. Należy on do kwasów znaczących dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomaga spalić tkankę tłuszczową oraz zbudować tkankę mięśniową. Jest więc kluczowy we właściwym działaniu procesów metabolicznych.

Dodatkowo, jogurt jest bardzo orzeźwiający - idealny na upały. Jest lekkim produktem i całkiem niskokalorycznym. W sklepach mamy od koloru do wyboru przeróżnych jogurtów, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak, najlepsze są te naturalne, ponieważ inne owocowe lub waniliowe zawierają więcej cukry niż samego dodatku. Z resztą, sam ich kolor mnie zniechęca. Nie wybierajmy jogurtów odtłuszczonych 0%, ponieważ wapń w nich zawarty jest w większości nieprzyswajalny. 




Gorąco polecam jogurty greckie, gdyż również są bogate w składniki odżywcze. Są gęstsze przez co są idealne do deserów lub jako dodatek do innych dań.





Liczę, że ten wpis się Wam podobał i przekonał Was do włączenia do diety jogurtu.

Dajcie znać w komentarzach o Waszych spostrzeżeniach!


Polecane

0 komentarze