Babeczki dyniowe

07:56

Ostatnio znalazłam prosty i szybki przepis na babeczki dyniowe i pod wpływem wszechobecnej, jesiennej atmosfery zabrałam się za pieczenie. 


Oto przepis:

Składniki:
  • 3 jajka
  • 360 g mąki
  • 145 g białego cukru
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 325 g dyni
  • 40 ml oleju słonecznikowego
  • 70 ml mleka
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 8 g proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • pestki dyni do dekoracji (opcjonalnie)


Przygotowanie:
  1.  Dynię ugotuj do miękkości, a następnie rozgnieć widelcem na jednolitą masę i odstaw do wystygnięcia.
  2. Piekarnik rozgrzej do 190 °C z górną i dolną grzałką.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiej przez sitko do miski. Dodaj oba rodzaje cukru
    i sól. Wszystko dobrze wymieszać.
  4. Roztrzep jajka z masą dyniową, olejem, aromatem waniliowym oraz mlekiem. Dodawaj
    w trzech partiach do suchych składników intensywnie mieszając.
  5. Papilotki (najlepiej rozłożone w formie do pieczenia babeczek) napełnij masą ok. 2 cm
    od dołu. Posyp pestkami dyni.
  6. Włóż do piekarnika i piecz 25-30 minut lub do momentu kiedy patyczek wsunięty do ciasta będzie suchy.
  7. Wyłóż babeczki do wystygnięcia na metalową kratkę. 








Mimo, że przepis jest na 12 muffinek, ciasta starczyło mi na aż 24. Zależy ile nałożycie do foremek.
Zachęcam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego!

Polecane

0 komentarze